LT

Mantas Lauraitis prieš atkrintamąsias: nėra to, ko kova ir noras neįveiktų!

Mantas Lauraitis prieš atkrintamąsias:  nėra to, ko kova ir noras neįveiktų!

    Jau šiandien Lietuvos moksleivių krepšinio lygos U14 čempionate atkrintamosiose rungtynėse startuoja Manto Lauraičio treniruojama 2009 m.g. ekipa - Tornado KM I -„VS Sistemos“.  Atkrintamosios varžybos visada yra įdomus metas bet kuriai sporto komandai ir,  žinoma, šįkart tai nebus išimtis.
    Po reguliaraus sezono su 11 pergalių ir 11 pralaimėjimų Tornado KM – „VS sistemos“ užėmė septintąją vietą turnyrinėje lentelėje ir ketvirtfinalyje kovos su Kauno KA „Snaiperis“ komanda. Šios rungtynės neabejotinai bus sudėtingos, tačiau vaikinai yra pasiruošę atiduoti visas jėgas. Sunkus darbas viso sezono metu atvedė juos prie šio taško, todėl jie yra pasiryžę kuo geriau išnaudoti galimybę iškovoti kelialapį į finalinį ketvertą.
Aikštėje visą sezoną dominuoja - Lukas Lukošiūnas (vid. 20 tšk, 18,1 efekt.). Jis yra dinamiškas žaidėjas, galintis ne tik pelnyti taškus, bet ir perimti iš varžovų kamuolius. Benas Kryžius (vid. 18 tšk., 24,5 efekt.) - varžovų siaubas po krepšiu. Vaikinas per rungtynes vidutiniškai blokuoja 1,9 metimus ir atkovoja 14,2 kamuolių. Be šių dviejų lyderių, komandai labai padeda Tomas Patalavičius, taip pat ukrainietis Zakhar Pokoiovyi, tampantis vis didesne grėsme baudos aikštelėje, Pijus Adomavičius, tik iš šio žaidėjo norėtųsi daugiau stabilumo. 
Reguliariajame sezone Tornado KM – „VS sistemos“ abu kartus turėjo pripažinti KA „Snaiperis“ komandos pranašumą. Lapkričio mėnesį vaikinai nusileido rezultatu 71:58, o pastarąsias rungtynes kovo mėnesį, pralaimėjo vos trim taškais rezultatu 82:85.
Varžovų komandoje lyderiauja Joris Makarevičius (vid. 21,8 tšk., 19,5 efekt.) ir Vainius Vabalas (vid. 18,3 tšk., 17,4 efekt.). Varžovai taip pat vidutiniškai klysta žymiai mažiau ir perima daugiau kamuolių, tad musiškiam teks branginti kamuolį.
- Treneri, kaip vertinate komandos pasirodymą reguliariajame sezone?
 Pirmą reguliaraus sezono ratą tikrai vertinčiau stipriu aštuonetu, žaidėme tikrai neblogai, žinoma, buvo klaidų, bet pats žaidimas buvo neblogas. Tačiau antrą ratą lyg sustojome, įkritome į duobelę. Aišku, pasitaikė pora skaudžių pralaimėjimų, vos keletą taškų, bet visumoje buvo neigiamas pralaimėjimų ir pergalių balansas, kas ir sutrukdė pasiekti aukštesnę vietą reguliariame sezone. Tai tokios ir dvejopos mintys: lyg ir neblogai, nes pasiekėme tikslą pakliūti į atkrintamąsias, bet galėjome užimti aukštesnę vietą.
- Kaip manote, kuo krepšinis atkrintamosiose rungtynėse skiriasi nuo reguliaraus sezono krepšinio? Kaip šiems skirtumams ruošiate savo komandą?
 Rungtynių kiekis - mažiausiai dvejos, daugiausiai - trejos. Nebelieka laiko pasitaisyti ateityje, turi rodyti geriausią savo žaidimą čia ir dabar. Automatiškai išauga fiziškumo kiekis, žaidimas tampa kiek grubesnis, nes abi komandos siekia tik vieno - bilieto į finalo ketvertą. O ruošiamės tiek psichologiškai, tiek fiziškai, treniruotės gal kiek intensyvesnės, daugiau fiziškesnės, bet matau, jog vaikinai pasiruošę “luptis” ir atiduoti viską, jog pasiektų pergalę.
- Praėjusiais metais į atkrintamąsias nepapuolėte ir sezonas baigėsi anksčiau nei norėtųsi. Šiemet pirmąkart kovosite dėl kelialapio į finalinį ketvertą. Kaip komanda nusiteikusi prieš šį varžybų etapą?
 Manau, jog nusiteikę visai neblogai - akys dega noru parodyti save, jog esame verti finalinio ketverto. Galbūt galim pristigti tokių rungtynių patirties, bet nėra to, ko kova ir noras neįveiktų. Tikiu, jog komanda išlaikys maksimalią koncentraciją visos savaitės metu, o to rezultatus - pamatysime.
- KA “Snaiperis” ekipai nusileidote abu kartus, paskutines rungtynes pralaimėjote vos trim taškais. Ko pritrūko komandai iki pergalės ir kaip planuojate atsitiesti atkrintamosiose?
 Pritrūko gal kiek sėkmės bei patirties. Tose rungtynęse, išskyrus antrą kėlinį, kuriame varžovams leidome susikrauti solidų pranašumą, tikrai žaidėme neblogai, sugebėjome išlygint rezultatą, bet pasiekt pergalę pritrūko jėgų. O atkrintamosios nauja diena - nauja istorija, viskas prasideda iš naujo ir tai, kas įvyko anksčiau ar reguliariame sezone, lieka už nugaros. Svarbiausia, jog komanda pati tikėtų, jog gali laimėti.
- Kaip užtikrinsit, kad jūsų komanda laikytųsi žaidimo plano ir nesiblaškytų per atkrintamąsias rungtynes?
 Čia jau psichologiniai faktoriai, vaikinai dirba su sporto psichologu Šarūnu Klizu, tikrai jiems suteikia naudingų ir praktiškų patarimų. Treneris namų darbus yra atlikęs, o kaip seksis komandai išpildyti - pamatysime.

Pakalbinome ir komandos kapitoną Luką Lukošiūną.
- Ką darai, kad žaidimo metu išliktum susikaupęs ir motyvuotas, kaip stengiesi išlaikyti susikaupusius ir komandos draugus?
Kad išlikčiau susikaupęs ir motyvuotas žaidimo metu, klausausi muzikos prieš varžybas, tai padeda labiau susikaupti, apgalvoju, kas gali nutikti per rungtynes. Kad išlaikyčiau komandos draugus susikaupusius, padrąsinu juos. Taip pat, kad likčiau motyvuotas ir pamotyvuot komandos draugus, išsikeliu asmeninį tikslą ir iškeliu komandinį tikslą.
- Atkrintamųjų krepšinis sukelia daug įtampos. Kaip stengsies motyvuot komandos narius geriausiai pasirodyti atkrintamųjų varžybų metu?
Jeigu nori būti geru lyderiu, reikia nebijoti sukritikuoti komandos draugą, ar juos visada palaikyti, net kai komandai labai nesiseka. Per atkrintamąsias stengsiuosi kuo labiau būti pozityvus, palaikyti komandą.

Kviečiame atvykti stebėti ir palaikyti mūsų komanda rungtynės! Gera kova ir teigiamos emocijos garantuotos! 
Rungtynės bus žaidžiamos: 
2023-05-10 18:30 val. 
Kauno KA „Snaiperis“ I  - Tornado KM I-„VS Sistemos“  Vieta: VRM sporto salė, Griunvaldo g. 16, Kaunas 
2023-05-12 19:30  val.
Tornado KM I-„VS Sistemos“ - Kauno KA „Snaiperis“ I   Vieta:  Kauno MPPMC,  Smalininkų g. 18, Kaunas