LT

T. Rakauskas: Oficialus sezonas kaip ir baigėsi, bet tai nereiškia, kad reikia sustoti treniruotis

T. Rakauskas: Oficialus sezonas kaip ir baigėsi, bet tai nereiškia, kad reikia sustoti treniruotis
Lietuvos Moksleivių krepšinio lygos čempionatai vienoms komandoms artėja prie svarbiausių sezono kovų, o kitoms, deja, jau pasibaigė. Pakalbinome “Tornado” krepšinio mokyklos trenerius Šarūną Zablockį ir Tomą Rakauską, apie jų komandų pasirodymus MKL 2022 / 2023 m. sezone ir apie artimiausius planus, juk sezono pabaiga dar nereiškia, kad reikia nustoti žaisti krepšinį.

Vienos prastos rungtynės namuose nulėmė ankstyvesnę sezono pabaigą
Tomo Rakausko treniruojama Tornado KM II - “mokosi.lt” komanda savo pasirodymą MKL U18 čempionate užbaigė II etape. Reguliariajame sezone su keturiomis pergalėmis ir keturiais pralaimėjimais, T. Rakausko sportininkai liko 3 turnyrinės lentelė vietoje. II etape komandos vėl buvo suskirstytos į dvi naujas grupes ir mūsų vaikinų E pogrupy jau laukė Vilniaus KM II, Mažeikių SM, Vilniaus KM IV, Telšių SRC komandos ir kartu su mūsų ekipa iš tos pačios grupės atėjusi Alytaus SRC. Uždirbtus turnyrinius taškus iš rungtynių su Alytaus SRC tornadiečiai “atsinešė” iš pirmojo etapo ir su likusiomis komandomis reikėjo sužaisti po dvejas rungtynes - namie ir išvykoje. Iškovoje keturias pergales ir patyrę keturis pralaimėjus, Tornado KM II - “mokosi.lt” liko penktoje vietoje ir deja, į atkrintamąsias varžybas nepateko.
- Kaip vertinate komandos pasirodymą šių metų MKL sezone?
- Tikrai nevertinu sezono labai blogai. Pirmas etapas buvo gana dėsningas ir pasiėmėme tas pergales, kur ir planavome bei objektyviai buvome ten, kur ir turėjome būti. Antrajame etape jau susitikome su komandomis, kurios mums buvo mažiau pažįstamos. Turėjome ir traumų, rungtynėse trūko net po kelis svarbius žaidėjus, gaila, kad visą antrą etapą dėl traumos praleido Rapolas. Nepaisant visko, turėjome gerus šansus žengti ir į atkrintamąsias varžybas. Praktiškai vienos prastos rungtynės su Vilniaus komanda namuose, užkirto tam kelią.
Iki mokslo metų pabaigos dar liko pora mėnesių, kokių planų turite šiam laikotarpiui?
- Vaikinai šiemet jau gaus “Tornado” krepšinio mokyklos baigimo pažymėjimus, todėl gal natūralu, kad pasibaigus MKL sezonui, truputį nukrito motyvacija. Bet likusį laiką iki išleistuvių dar išnaudosime ne tik treniruodamiesi, bet ir sudalyvaudami KKML Jaunimo taurėje.
- Kokios mintys kalbant apie kitą sezoną, vasaros stovyklas? Ar planuojate rinkti komandą U19 čempionatui?
Yra vaikinų, kurie tikrai dar nori ir toliau treniruotis ir žaisti, todėl tikimės, kad komanda ir kitais metais bus bei dalyvaus MKL U19 čempionate. Taip pat kviečiame vaikinus sudalyvauti dar vienoje vasaros stovykloje Ignalinoje ir gerai praleisti laiką, bei pasiruošti tam paskutiniajam sezonui atstovaujant Tornado KM.
      


Tornado KM - “Alburnus” suklupo ties atkrintamųjų slenksčiu
Jaunių U18 vaikinų krepšinio čempionate žaidusi Tornado KM - “Alburnus” šiais metais reguliarųjį sezoną užbaigė šeštoje turnyrinės lentelės vietoje, iškovoję 13 pergalių ir patyrę 9 pralaimėjimus. Prisimenant spalio mėnesį, startas tikrai nebuvo džiuginantis - tys pirmosios rungtynės pasibaigusios minimaliais skirtumais varžovų naudai. Po to pergales keitė pralaimėjimai ir tik lapkričio pabaigoje komanda įsivažiavo ir džiugino sirgalius teigiamais rezultatais. Bendrai žiūrint, antroji sezono dalis buvo tikrai sėkmingesnė ir būtent sezono pradžioje prarasti keli taškai sutrukdė užimti aukštesnę turnyrinės lentelės vietą, kas atkrintamosioms varžyboms lėmė prinicipinį varžovą Kauno KM “Žalgiris” I ekipą. Žalgiriečiai sezoną užbaigė trečioje vietoje, laimėję 16 rungtynių ir patyrę 6 pralaimėjimus. Į antrąją sezono pusę pasistiprinę buvusiu Plungės SRC krepšininku Justu Stonkumi, jie įgijo dar daugiau jėgos ir atkrintamosiose buvo tikrai kietas riešutėlis.
Treneri, atkrintamosiose gavote KM “Žalgiris” I komandą. Kaip vyko pasiruošimas ir kas pakišo koją siekiant pergalių?
- Manau pasiruošimas vyko gerai jokių trukdžių nebuvo. KM “Žalgiris” yra favoritai laimėti šį čempionatą, manau kovėmės tikrai neblogai. Kad kova būtų buvusi dar labiau lygiavertė, pirmosios rungtynėse sutrukdė Emilio antrame kėlinyje gauta ketvirtoji pražanga, o antrosiose rungtynėse Edvino ir Gusto traumos. Aišku, norėjosi ir kelių kitų žaidėjų didesnio indėlio, bet nesinori apie tai plėstis. Kovojome iš visų jėgų iki galo, bet buvome silpnesni.
Kaip vertinate komandos pasirodymą šiame sezone? Su kokiais sunkumais susidūrėte, kas labiausiai džiugino?
- Be abejo, norėjosi papulti į finalinį ketvertą, deja, nepavyko. Didelių sunkumų nebuvo, žinoma, jei ne ligos ar traumos, galėjome iškovoti keliomis pergalėmis daugiau, tačiau 2005 m. g. vaikinų čempionate su visomis komandomis žaisti yra sunku. Komandos pasirodymą vertinu neblogai. Vaikinai treniravosi, stengėsi, problemų tikrai nebuvo. Manau, vaikinai tikrai dar labiau patobulėjo per šiuos metus. Nuo pat pirmų žingsnių su šiais vaikinais dirbti buvo lengva ir gera.
MKL sezonas vaikinams baigėsi, tačiau dar tik balandžio mėnuo. Kokių turite planų į ateitį su šiais vaikinais?
- Toliau sportuosime, daugiau dėmesio skirsime individualiam pasiruošimui, fiziniam rengimui, gegužės mėnesį dalyvausime KKML turnyre. Apie planus dar šiek tiek anksti kalbėti dabar planas sportuoti iki birželio, o kas bus vėliau pamatysime.
    


Dabar visos mintys kaip tapti geresniais ir prisivyti B diviziono komandas!
Jaunučių U16 vaikinų krepšinio čempionato C div. žaidusi Tornado KM II komanda sezoną užbaigė, deja, ne visai taip, kaip norėjosi. Iki pat C diviziono finalinio ketverto gana lengvai nukeliavusi Tomo Rakausko ekipa, tik ten sulaukė lygiaverčių varžovų ir galėjo pasitikrinti savo jėgas rungtynėse taškas į tašką. Įveikę pusfinalio barjerą, vaikinai finale susitiko su Sostinės KM IV krepšininkais (beveik ta pačia sudėtimi ši komanda žaidžia U15 A divizione) ir čia jau turėjo pripažinti varžovų pranašumą. Tada tai buvo vos antrasis tornadukų pralaimėjimas sezone. Vaikinų laukė paskutinis etapas - peržaidimai su Anykščių KKSC dėl patekimo į kitų metų B divizioną. Deja, Anykščių krepšininkai nebuvo nusiteikę atiduoti savo vietos B divizione ir abejas rungtynes laimėjo įtikinamu skirtumu.
Kokios mintys kyla pasibaigus sezonui?
- Pirmiausia kyla mintis, kad neįvykdėme sau išsikeltų tikslų ir nepatekome į B divizioną. Bet nesinori į viską žiūrėti tik pesimistiškai. Patekimas į C diviziono finalinį ketvertą ir atmosfera jame tikrai džiugino. Visada smagu su komanda iškovoti kažkokį trofėjų, pasisemti kažkokių teigiamų emocijų. O visos kitos mintys susijusios su tolimesniu darbu ir kaip tapti geresniais bei prisivyti tas B diviziono komandas.
Praėjusią savaitę baigėsi peržaidimai su Anykščių SC komanda dėl patekimo į B divizioną. Deja, abejas rungtynes pralaimėjote. Ko pritrūko komandai iki rimtesnio pasipriešinimo varžovams?
- Tiek pernai, kovoje dėl patekimo į B divizioną, tiek šiemet, keliai suvedė su Anykščių komanda ir prieš seriją tikrai buvo įdomu, kiek pasistūmėjome į priekį. Manau, kad tikrai pasistūmėjome ir visi kažkiek patobulėjome, bet realybė tokia, kad ir varžovai nestovėjo vietoje. Manau, kad tikrai nenusileidome varžovams individualia žaidėjų technika, ar kažkokiais taktiniais dalykais, bet pralaimėjome jų fiziškumui. Nors abiejų rungtynių skirtumai 16 - 18 taškų, neatrodo maži, bet abejose rungtynes tikrai kovojome ir dar trečiuose kėlinukuose buvome rungtynėse. Pajautėme skirtumą tarp B ir C divizionų, bet nemanau, kad negalėtumėme kovoti aukštesniame lygyje. Trūko tokių rungtynių su stipresniais varžovais sezono metu ir galiausiai juos sutikę, kai kurie vaikinai jau nebesužaidė taip, kaip galėtų.
MKL sezonas pasibaigė, kokių turite planų žiūrint į ateitį?
- Oficialus sezonas kaip ir baigėsi, bet tai nereiškia, kad reikia sustoti treniruotis. Planuojame treniruotis praktiškai iki birželio mėnesio galo. Gegužės pabaigoje planuojame sudalyvauti turnyre Olandijoje. Gegužės mėnesį pažaisime rungtynių, kur daugiau pasireikšti ir save parodyti gaus mažiau sezono metu rungtyniavę vaikinai. Šiemet pasikeičia ir įprasta mūsų vasaros stovyklos vieta ir data. Vietoje liepos mėnesio Šventojoje, kitam sezonui ruošimės Ignalinoje, rugpjūčio 9 - 17d.