LT

"Tornado" KM direktorius linki neužmigti ant laurų ir siekti dar didesnių aukštumų

"Tornado" KM direktorius linki neužmigti ant laurų ir siekti dar didesnių aukštumų

    „Tornado“ krepšinio mokykla pasitinka naują krepšinio sezoną. Dar atrodo visai neseniai dvi mokyklos rinktinės kėlė Lietuvos moksleivių krepšinio lygos (MKL) čempionų taures virš galvų, o organizuojamose vasaros stovyklose sportavo ir pramogavo rekordinis vaikų skaičius. Istoriškai geriausias mokyklos sezonas (du čempiono titulai ir vienas sidabro medalis MKL čempionatuose) jau nugulęs metraščiuose ir laikas kibti į naujus darbus, pasitinkant naujus iššūkius.
    Mokyklos direktorius Dainius Čiuprinskas praėjusio sezono finaliniuose ketvertuose buvo su plačiausia šypsena aikštelėje, nes sunkus darbas ir sunkūs sprendimai sezono metu davė saldžių vaisių. Vis tik šventimas truko trumpai, nes čempionų titulai piniginių premijų negarantuoja, krepšinio mokyklai biudžeto nepapildo, todėl tenka ir toliau sunkiai dirbti ir priiminėti sunkius sprendimus, kad šalia gerų rezultatų būtų ir tvariai veikianti krepšinio mokykla. Apie praėjusio sezono pasiekimus, naujo sezono kontūrus ir pokyčius mūsų krepšinio mokykloje išsamus pokalbis su „Tornado“ krepšinio mokyklos direktoriumi Dainiumi Čiuprinsku.
- Praėjo šiek tiek laiko, kaip vertinate praėjusį sezoną?
- Jei vienu žodžiu reikėtų apibūdinti sezoną, tai pasakyčiau - istorinis. Trys A diviziono finaliniai ketvertai, iškovoti du aukso ir vienas sidabro medalis ir tokiu rezultatu galime didžiuotis. Net ir Lietuvos mastu, lyginant kitas krepšinio mokyklas - geriausias rezultatas pajėgiausiuose divizionuose. Taip pat tai buvo metai, kai pilnai dirbome po kovido, kuomet nebuvo jokių trikdžių dėl pandemijos. Mums pavyko pasiekti savo išsikeltą tikslą turėti arti 1000 sportuojančių vaikų ir tai pasiekėme didelės konkurencijos fone. Kaunas pagal sportuojančių vaikų skaičių turbūt dvigubai mažesnis už Vilnių ir čia veikia penkios krepšinio mokyklos. Džiugu, kad pavyko įgyvendinti darželių projektą ir 12 - je darželių vaikai gali lankyti krepšinio treniruotes nemokamai. Visi šie dalykai nuteikia labai pozityviai.
     
- Jei grįžti į laikotarpį po kovido, tuomet buvo nuspręsta į vaikų krepšinį įnešti daugiau profesionalumo. Mokykloje atsirado fizinio rengimo treneris, sporto psichologas, sporto medicina. Ar galima sakyti, kad būtent tai davė praėjusiame sezone savo vaisius?
- Sporte stebuklų nebūna. Jei būtų taip viskas paprasta, tą padarytų ir kitos mokyklos ir visi būtų čempionais. Bet taip nėra ir nebus. Taip, tie dalykai davė, bet nepaskaičiuosi kuris kiek davė, todėl svarbu yra kryptingas ir profesionalus darbas. Nepamirškime, kad pernai atsirado mūsų mokyklos krepšinio komanda Regionų krepšinio lygoje (RKL). Dalis žaidėjų, kurie iškovojo sidabro medalius žaidė toje komandoje ir sukaupė vertingos patirties. Bet, visgi, akcentas turėtų būti visos mokyklos įdirbis ir visų joje dirbančių indėlis. Vyresnių pasiekti rezultatai galbūt parodo naudą ir medicinos, ir sporto psichologo, ir fizinio rengimo, bet pirmame iššūkyje iškovoti aukso medaliai parodo ir mūsų visų trenerių, dirbančių su pradinio rengimo grupėmis, įdirbį ir profesionalumą. Mūsų mokykloje visi treneriai dirba su pačiais mažiausiais ir tuo skiriamės nuo kitų mokyklų, kur ne visi treneriai dirba su pradinukais. Taip pat labai jautėsi bendruomeniškumas, tėvelių įsitraukimas į palaikymą. Finaliniuose ketvertuose buvo pilnos salės, taip pat džiugina, kad treneriai ateina palaikyti savo kolegų. Gal todėl pas mus nekyla jokių klausimų ar problemų dėl žaidėjų žaidimo keliose komandose, nėra vaikų nepasidalinimo, kas girdima iš kitų mokyklų.
- Užsiminėt apie komandą Regionų krepšinio lygoje, kaip vertinate jos pasirodymą praėjusiame sezone?
- Ši komanda atsirado tam, kad mūsų auklėtiniai turėtų vietą, kur galėtų peršokti tą laiptelį iš vaikų į vyrų krepšinį. Jau dabar aišku, kad tuo šansu pasinaudojo Armandas Bancevičius, Nojus Adomavičius, deramasi dėl kelių kitų jaunuolių, todėl pagrindinę misiją ši komanda jau per pirmus metus pasiekė. Taip pat, kaip ir minėjau, 2006 metų gimimo jaunuoliai treniravosi su RKL komanda, tai pakėlė juos į kitą lygį ir leido labai sėkmingai pasirodyti savo čempionate. Šiais metais prie komandos vairo liks Donatas Mikulevičius ir komandą sudarys tik mūsų mokyklos auklėtiniai. Ne paslaptis, kad prie šio projekto prisideda Kauno rajono savivaldybė, kuri remia ir kitą komandą žaidžiančią RKL, bet tos komandos tikslai siekia aukštesnį lygį. Jei jiems pavyks, tai bus dar vienas kelias kaip jaunuoliams pakilti į vyrų krepšinį.
- Laimėjęs pirmąjį savo MKL čempionų titulą prieš kelis metus treneris Aivaras Grigaliūnas pasakė, kad čempionų titulas toks jau dalykas, šiandien pasidžiaugti, o rytoj vėl reikia sunkiai dirbti. Ar tai galima pritaikyti ir Jums?
- Pilnai pritariu Aivaro žodžiams. Pasidžiaugėm ir, tiesą sakant, jau spėjom ir primiršti, nes naujo sezono gairių dėliojimas atima visą laiką ir energiją. Šį sezoną kardinalių ar skambių pokyčių nenumatoma, nes matome, kad sistema veikia gerai, reikia tik ją tobulinti. Šių metų planuose yra didesnį dėmesį kreipti trenerių žinių gerinimui. Tai sieksime daryti ne tik trenerius siųsdami į įvairius seminarus, bet ir skatinsime žinių dalijimąsi tarpusavyje. Bandome įvairiais būdais gerinti sportavimo sąlygas savo auklėtiniams, tačiau susiduriame su sporto salių stoka. Girdime tuos atsiliepimus dėl komandų dydžių, ypač antrų ar trečių komandų, norime jiems skirti didesnį dėmesį, suteikti daugiau sportavimo laikų, bet tie norai atsitrenkia į tai, kad to padaryti tiesiog nėra kur. Tikimės, kad situacija po truputį išsispręs.
- Užsiminėte, kad didelių pokyčių nebus, tačiau kokių galima tikėtis mažesnių pokyčių naujame sezone?
- Taip, nieko kardinaliai nekeisime. Džiaugiamės, kad visos komandos žais A divizionuose. Kauno rajono „Tornado-Tauras“ komandą sudarys tik mūsų mokyklos auklėtiniai. 2007 metų gimimo antroji komanda, nors ir neiškovojusi vietos B divizione, buvo pakviesta į B divizioną, tad visos antrosios mokyklos komandos varžysis MKL čempionatuose. Turime iššūkių dėl kylančių sporto salių nuomos kainų, kurios jau kilo nuo sausio pirmos dienos ir girdime, kad tai nebuvo vienkartinis atvejis ir tos kainos dar kils. Taip pat didėjo ir teisėjavimo išlaidos mūsų namų rungtynėse, todėl nežymiai esame priversti pakelti mokestį už treniruotes. Noriu pabrėžti, kad dėl to nekils administracijos ar trenerių darbo užmokestis, nors jie to ir nusipelnė. Šiek tiek pakilęs mokestis už treniruotes leis amortizuoti padidėjusias išlaidas, kurios nuo mūsų nepriklauso ir leis išlaikyti stabilų mokyklos biudžetą.
- Ko galėtumėte palinkėti ateinančiame sezone mokyklos bendruomenei?
- Mano palinkėjimas visur ir visada išlikti komanda ir palaikyti vienas kitą. Ar tai būtų mūsų mokyklos treneriai, kurie bendrauja tarpusavyje ir dalinasi žiniomis. Ar tai būtų žaidėjai, ant kurių visų krūtinių puikuojasi tas pats žodis – Tornado. Kad jie palaikytų vienas kitą, nesvarbu, kaip kam sekasi. Ar tai būtų tėveliai, kurie besąlygiškai palaiko savo vaikus, bet kai reikia ir suremia pečius, padedant mokyklai ar palaikant kitas mokyklos komandas. Sėkmingo ir komandiško visiems ateinančio sezono!